Tarta w klimatach meksykańskich

Pierwszą tartę jadłam dawno. Był czerwiec 1997 r. czyli blisko dwadzieścia lat temu…
Przygotowywałam się do egzaminów na studia. Mieszkałam wtedy u wujka niedaleko krakowskiego rynku.
Któregoś wieczoru wuj zaprosił mnie do słynnej Chimery – baru sałatkowego przy ul. Św. Anny 3. Tam spróbowałam tarty ze szpinakiem.
Potem wielokrotnie kiedy tam bywałam na obiedzie zamawiałam taką właśnie tartę (z różnymi farszami – a to z brokułami, a to w sezonie ze szparagami, szpinakiem czy batatami).
Kiedy zaczęłam spotykać się ze swoim mężem (który oczywiście wtedy jeszcze moim mężem nie był), na jedną z randek zaprosił mnie na kolację do francuskiej Brasserie przy ul. Gazowej 4.
Do dzisiaj pamiętam jej smak, zapach i…oryginalne okoliczności w jakich jedliśmy kolację przy świecach (boso, ociekający i pachnący deszczem)…
W domu też często jadamy tarty – i to zarówno na słodko z owocami jak i wytrawne (ze szpinakiem, z pieczarkami itp.).

tarta w klimatach meksykańskich (1)

Tarta w klimatach meksykańskich

tarta w klimatach meksykańskich (2)

By Gotuj z rodziną Published: Maj 12, 2017

    Pierwszą tartę jadłam dawno. Był czerwiec 1997 r. czyli blisko dwadzieścia lat temu... Przygotowywałam się do egzaminów na …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. tarta w klimatach meksykańskich (1)Najpierw przygotowujemy ciasto Masło rozpuścić. Wymieszać z mąką i rozbitym jajkiem. Dolać wodę. Dosypać sól i kminek.Wymieszać łyżką na jednolitą masę.
    2. Formę do tarty natłuścić i rozłożyć równomiernie na spodzie i po bokach. Włożyć do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 20 minut aż się zarumieni
    3. W tym czasie przygotować farsz. Mięso mielone lub zmielony karczek podsmażyć razem z cebulą, czosnkiem, miętą, pikantną mieszanką pieprzów i solą. Wymieszać je razem z sosem pomidorowym. Podgrzać.
    4. Na zrumienione ciasto wyłożyć mięso z przecierem.Dodać kukurydzę, fasolę i pokrojoną czerwoną paprykę.
    5. Doprawić według uznania (ja dałam zioła prowansalskie). Posypać startym żółtym serem
    6. Piec w temperaturze ok 180 stopni aż się wierzch zrumieni.

      Komentarze

      komentujących

      A może coś podobnego?

      Dodaj komentarz

      
      dobry dentysta rzeszów | dobry lekarz | włoski on-line | dykcja zajęcia poznań | venaseal warszawa